Medieret

At få skrevet en usand historie eller artikel om sig selv eller sin virksomhed i et massemedie, kan have meget store private eller erhvervsmæssige konsekvenser og medføre straf- og erstatningsansvar for massemediet.

Vi rådgiver om medieret som særligt vedrører massemediernes ytringsfrihed overfor ansvaret og beskyttelsen af privatlivets fred.

I Danmark har vi i grundlovens § 77 beskyttet ytringsfriheden. Heroverfor står ytringsfrihedens grænser for, hvor langt medierne må gå med offentliggørelse af særlige ytringer, hvor andre interesser i stedet beskyttes  – det være sig både i skrift, tale og billeder.

Medieansvarsloven fastsætter grænser for hvad massemedier kan og må foretage sig i medierne. Bl.a. foreskriver medieansvarsloven et ansvarssystem, hvor det reguleres hvornår forfatteren, redaktøren og/eller udgiveren er ansvarlig.

Typiske medier, som er omfattet af medieansvarsloven er danske aviser, ugeblade og andre periodiske skrifter samt lyd- og billedprogrammer, der spredes af Danmarks Radio, TV 2 og de regionale TV 2-virksomheder, der har tilladelse til radio- og fjernsynsvirksomhed.

Massemedier er underlagt reglerne om god presseskik, der er defineret i medieansvarslovens § 34 og Pressenævnet vurderer overtrædelser om massemediernes indhold og handlemåde er i overensstemmelse med god presseskik.

Medier, som ikke er omfattet af medieansvarsloven er for eksempel bøger og plakater eller udenlandske periodiske skrifter og tv (f.eks. TV 3). Disse medier er omfattet af de almindelige danske erstatningsansvarsregler.